Politička korupcija

Odgovori za Mirjanu

1. Kako komentarišete da je politička korupcija postala potpuno normalna stvar u Republici Srpskoj i BiH, ne samo za političare, već i za obične građane?

To je već 20-24 godine prisutno u našoj sredini, širem i užem okruženju da je korupcija postala suština komunikacije među ljudima. Pluralizam, liberalizam i demokratija su otvorili prostor da korupcija jača. Istina, korupcija je sastavni deo naše kulture već 500 godina, ona je ugrađena u naš kulturni, duhovni i socijalni kod. Bila se stišala i pritajila  od 1950-1985. godine pod snažnom društvenom i sistemskom kontrolom. Politička korupcija je instrument i način rada, života i opstanka političkih partija i drugih političkih subjekata. Oni ne mogu da egzistiraju bez korupcije, niti da gomilaju moć, uticaj i značaj u društvu.  Slično je i sa građanima, u RS i BiH 70% građana ima ili očekuje da će imati nekakvu korist od korupcije, zbog toga joj se ne protive, zbog toga je prihvataju, navikli su se na nju, njihov život bi bio prazan bez korupcije. Demokratija i liberalizam su stvorili atmosferu u kojoj su sve patološke pojave (a korupcija je jedna od njih) normalne, prihvatljive, one su realnost i treba se navići na njih.

  1. Koko tumačite to da je MUP RS u ovom slučaju potpuno okrenuo teze, pa umjesto da istražuju slučaj političke korupcije, istražuje način na koji je sporni audio snimak nastao i medije i novinare koji su objavili snimak?

MUP nije samostalna i slobodna državna služba (kako bi trebalo da je prema ustavu i zakonima), on je podređen partijama i partijskim liderima, u ovom slučaju, vladajućoj partijskoj koaliciji. On je njihov instrument, služi za zaštiru njihovih interesa a ne za zaštitu građana i stvaranje povoljne i slobodne atmosfere za život i delovanje građana. Prema tome ne treba se čuditi zašto MUP traga za nečim potpuno drugim od očekivanja građana. Njegov zadatak (zadato mu je) jeste da prikriva političku korupciju, da je štiti, da joj krči put i uklanja prepreke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *